Wat voor trouwambtenaar past bij jullie?

Wat voor trouwambtenaar past bij jullie?

De trouwambtenaar voltrekt niet alleen jullie huwelijk, maar verzorgt ook de huwelijksceremonie. Essentieel voor een geslaagde bruiloft dus! Hoe kies je een trouwambtenaar die goed past bij jullie wensen? Grofweg zijn er drie mogelijkheden: een trouwambtenaar van de gemeente, een zelfstandige trouwambtenaar of een bekende van jullie.

Foto: Trouwplechtigheid

Kosten

In alle gevallen betaalt het bruidspaar “leges” aan de gemeente. Dat zijn de kosten om het huwelijk officieel te maken. Afhankelijk van het soort trouwambtenaar komen daar nog andere kosten bij.

De budgetoptie: een trouwambtenaar van de gemeente

Een trouwambtenaar van de gemeente is de goedkoopste optie. De kosten hiervan vallen binnen de leges die aan de gemeente worden betaalt. Je kunt een voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar, maar pas kort voor jullie trouwdag wordt met zekerheid bekend of het ook diegene wordt.

 

Een trouwambtenaar van de gemeente besteedt meestal niet meer dan vier uur aan een ceremonie. Ook is het gebruikelijk om niet meer dan één kennismakingsgesprek te hebben.  

Trouwambtenaar van de gemeente

Voordelen: goedkoop
Nadelen: Een trouwambtenaar van de gemeente kan niet zo veel tijd aan jullie ceremonie besteden en je kunt niet altijd kiezen wie je trouwambtenaar wordt.
Kosten:
  • Leges

Laat het over aan de professional: een zelfstandig trouwambtenaar

Willen jullie een trouwambtenaar die veel tijd besteedt aan de ceremonie en die expert is in het geven van speeches? Dan kunnen jullie het beste kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Zij zijn professionals is het houden van huwelijksceremonies en besteden veel tijd om jullie te leren kennen en uit te zoeken wat jullie wensen zijn.

 

Zelfstandige trouwambtenaren zijn meestal voor een of meer gemeenten in dienst als gemeentelijke trouwambtenaar, maar kunnen ook voor andere gemeenten ingehuurd worden.

 

Zelfstandige trouwambtenaren zijn al beëdigd door de rechtbank. Wel moet een zelfstandig trouwambtenaar nog benoemd worden tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) (tenzij de huwelijksceremonie in haar of zijn eigen gemeente plaatsvindt). Doordat zelfstandige trouwambtenaren meer tijd en energie steken in jullie ceremonie zijn ze doorgaans duurder dan gemeentelijke trouwambtenaren.

Zelfstandige trouwambtenaar

Voordelen: een zelfstandig trouwambtenaar is professioneel en besteedt veel tijd aan jullie ceremonie.
Nadelen: de kosten
Kosten:
  • Leges
  • benoeming door gemeente (waaronder verzoekschrift en Verklaring omtrent Gedrag)
  • kosten van de trouwambtenaar zelf (waaronder mogelijk een reiskostenvergoeding)


Vind de perfecte zelfstandige trouwambtenaar voor jullie huwelijksceremonie!

 

Vind de zelfstandig trouwambtenaar die perfect past bij jullie wensen in ons handige overzicht van trouwambtenaren.

Foto's: Persoonlijk Huwelijk

Speciaal en persoonlijk: een bekende als trouwambtenaar

Een zus, broer of goede vriend of vriendin als trouwambtenaar, hoe leuk is dat?! Moet diegene wel een beetje kunnen speechen natuurlijk. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS dus) is iemand die voor een dag tot ambtenaar wordt benoemd. En het leuke is dat iedereen dit kan doen.

 

Een BABS moet benoemd worden door de gemeente en beëdigd worden door de rechtbank.  De kosten voor de benoeming variëren per gemeente.

 

Begin op tijd aan de procedure om BABS te worden. Veel gemeenten vragen een voorbereidingstijd van enkele maanden.

Bekende als trouwambtenaar

Voordelen: Ceremonie en huwelijksvoltrekking worden gedaan door iemand die veel voor jullie betekent.
Nadelen: Een lange en ingewikkelde procedure.
Kosten:
  • Leges
  • benoeming door gemeente (waaronder verzoekschrift en Verklaring omtrent Gedrag)
  • beëdiging door rechtbank

Bezoekers-commentaren

Er is nog geen commentaar geschreven voor deze listing.
Heeft u al een account?
Commentaar
U kunt direct na het indienen van uw commentaar mediabestanden uploaden.